rozwijane menu

czwartek, 14 sierpnia 2014

PRZEPIS NA : TORTILLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI


Dzisiaj mam dla Was pierwszy post z serii kulinarnych przepisów Ewelinki ;) Raczej daleko mi do Masterchefa, ale dzięki studiom (i wyprowadzce z domu) zainteresowałam się gotowaniem.
Trochę z konieczności, ale myślę, że wszystkim wyjdzie to na dobre :)
Na pierwszy rzut TORTILLA - ciekawa alternatywa na obiad, ewentualnie przystawkę. Bardzo syta - ja po dwóch jestem pełna ;)

Tym postem otwieram nowy dział na blogu - PRZEPIS NA...

UWAGA! Przypływ ślinki gwarantowany ;)


SKŁADNIKI:
2 opakowania tortilli // bądź sami robimy naleśniki
3 filety z piersi kurcząt
sałata
kukurydza w puszce
sos słodko-kwaśny z warzywami
przyprawa Kamis pikantna do grilla


  • Piersi kurcząt myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • Posypujemy je przyprawą Kamis i smażymy na patelni około 10 minut (na złoty kolor)
    W trakcie smażenia możemy ponownie je posypać przyprawą, będą wtedy ostrzejsze.
  • Sałatę myjemy i osuszamy.
  • Gotowe placki tortilli kropimy lekko wodą i smażymy 1 minute na patelni z każdej strony.
  • Kukurydzę w puszce dodajemy do sosu słodko-kwaśnego, dokładnie mieszamy, przelewamy do garnka i podgrzewamy na ogniu około 3 minut.
  • Na placek tortilli wykładamy liść sałaty, następnie rozsmarowujemy łyżką sos i dodajemy mięsko. Możemy także wysmarować placek sosem przed sałatą, tylko uważajmy by wystarczyło nam sosu!
  • Całość zwijamy w rulonik, dość szczelnie, by się nie rozleciał.


Z mojego przepisu wychodzi 16 sztuk tortilli. Pamiętajmy by nie nałożyć do środka za dużo
składników, by nie rozleciał nam się placek!

.  .  .  . i GOTOWE!


Smacznego! ♥

  1. aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam :> wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak apetycznie, że na pewno z przepisu skorzystamy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)