Dzisiaj mam dla Was pierwszy post z serii kulinarnych przepisów Ewelinki ;) Raczej daleko mi do Masterchefa, ale dzięki studiom (i wyprowadzce z domu) zainteresowałam się gotowaniem.
Trochę z konieczności, ale myślę, że wszystkim wyjdzie to na dobre :)
Na pierwszy rzut TORTILLA - ciekawa alternatywa na obiad, ewentualnie przystawkę. Bardzo syta - ja po dwóch jestem pełna ;)
Tym postem otwieram nowy dział na blogu - PRZEPIS NA...
UWAGA! Przypływ ślinki gwarantowany ;)
SKŁADNIKI:
2 opakowania tortilli // bądź sami robimy naleśniki
3 filety z piersi kurcząt
sałata
kukurydza w puszce
sos słodko-kwaśny z warzywami
przyprawa Kamis pikantna do grilla
- Piersi kurcząt myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Posypujemy je przyprawą Kamis i smażymy na patelni około 10 minut (na złoty kolor)
W trakcie smażenia możemy ponownie je posypać przyprawą, będą wtedy ostrzejsze. - Sałatę myjemy i osuszamy.
- Gotowe placki tortilli kropimy lekko wodą i smażymy 1 minute na patelni z każdej strony.
- Kukurydzę w puszce dodajemy do sosu słodko-kwaśnego, dokładnie mieszamy, przelewamy do garnka i podgrzewamy na ogniu około 3 minut.
- Na placek tortilli wykładamy liść sałaty, następnie rozsmarowujemy łyżką sos i dodajemy mięsko. Możemy także wysmarować placek sosem przed sałatą, tylko uważajmy by wystarczyło nam sosu!
- Całość zwijamy w rulonik, dość szczelnie, by się nie rozleciał.
Z mojego przepisu wychodzi 16 sztuk tortilli. Pamiętajmy by nie nałożyć do środka za dużo
składników, by nie rozleciał nam się placek!
. . . . i GOTOWE!
Smacznego! ♥
aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam robić tortille ;)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :> wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie, że na pewno z przepisu skorzystamy:)
OdpowiedzUsuńMmmm... wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń